Çalışma İzni

Çalışma İzni

 Türkiye’de şirket sahipleri, özel sektör veya ev hizmetlisi olarak çalışan yabancıların çalışma izin belgesi almaları zorunludur. Çalışma izin başvurusu 6 aylık ikamet tezkeresi mevcut olan yabancılar için yurt içinden, ikamet tezkeresi bulunmayan veya mevcut ikamet tezkeresi 6 aydan daha kısa olan yabancılar için yurt dışından olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir.  Turizm ve öğrenim amaçlı alınan ikamet tezkereleri ile çalışma izin başvurusu yurt içinden yapılamamaktadır.

  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlemiş olduğu kriterlerin sağlanması çalışma izninin onaylanması anlamına gelmemektedir. Çalışma izin başvurunuz bakanlıktaki uzmanlar tarafından incelenip uygun görülmesi durumunda onaylanmaktadır. Başvurunun red edilmesi durumunda bir yıl içerisinde aynı işveren ve görevde çalışma izni alınması mümkün değildir. Bu nedenle çalışma izni başvurunuzun eksiksiz ve profesyonel olarak hazırlanması gerekmektedir. Başvurularınız hakkında destek ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki kaçak yabancı işçi çalıştırmanın cezası 56.752 TL’dir.

 

Süreli Çalışma İzni

 Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, iş piyasasındaki durum, çalışma hayatındaki gelişmeler, istihdama ilişkin sektörel ve ekonomik konjonktür değişiklikleri dikkate alınarak, yabancının ikamet izninin süresi ile iş sözleşmesinin veya işin süresine göre, belirli bir işletme ve belirli bir meslekte çalışmak üzere en çok bir yıl süreyle verilecektir.

Bakanlık, süreli çalışma izninin geçerlilik alanını şehir, idari sınır veya coğrafi bölge gibi girdileri baz alarak genişletebilir veya daraltabilir. Bu durumun uygulanması halinde, Bakanlık bu kararını çalışma izni bildiriminde bulunduğu ilgili merciilere bildirir (Uygulama Yönt. m.26).

Bir yıllık kanuni çalışma süresinden sonra; aynı iş yeri ve aynı meslekte çalışmak üzere çalışma izni süresi en fazla “iki yıl” daha uzatılabilir.

Üç yıllık kanuni çalışma süresinin sonunda, aynı meslekte ancak bu defa dilediği işverenin yanında çalışmak üzere çalışma izninin süresi en fazla “üç yıl” daha uzatılabilir (Uygulama Yönt. m.27).

Türkiye’ye çalışmak üzere gelen bir yabancının beraberinde veya daha sonra getirmiş olduğu eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına da yabancının kendisi ile birlikte en az “beş yıl” kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları kaydıyla Kanun ve Yönetmelik hükümlerine göre süreli çalışma izni verilebilir. (Uygulama Yönt. m.28).

 

Suriyelilere Çalışma İzni

 Bakanlar kurulunun kararıyla Suriye uyruklu yabancıların çalışma izin başvurularında çalışacağı firmanın kriterlerine bakılmaksızın çalışma izni düzenlenir. Detaylı bilgi için iletişime geçiniz…

Kaçak Durumunda Olan Yabancılara Çalışma İzni

  Ülkemizde vize veya ikamet tezkere süreleri sona eren ancak Türkiye’den çıkış yapmayarak kaçak olarak kalan yabancılar çalışma izni alabilirler. Çalışma izni Başvuruları kendi ülkelerindeki Türkiye temsilcilikleri aracılığı ile yapılmaktadır. Çalışma izni onaylanan yabancıların Türkiye’ye giriş yasağı süreleri bakılmaksızın tekrardan ülkemize giriş yapabilirler. Tarafımızca yapılan çalışma izni başvuruları en fazla 20 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Başvurularınız hakkında destek ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kaçak Yabancı Çalıştırmanın İdari Para Cezaları

4817 Sayılı kanunun 21. maddesi gereğince uygulanacak idari para cezaları

 

Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverenlere her bir yabancı için 56.752 TL

Çalışma izni olmaksızın bağımlı çalışan yabancıya                                               22.688 TL

Çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan yabancıya                                            45.406TL

Not: Yukarıda sayılan fiillerin tekrarı halinde idarî para cezaları bir kat artırılarak uygulanır. Ayrıca, kaçak yabancı çalıştıran işverenler, yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama
giderleri ile ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını
karşılamak zorundadır.

 

Süresiz Çalışma İzni

  Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, Türkiye’de en az “sekiz yıl” kanuni ve kesintisiz ikamet eden veya toplam “altı yıllık” kanuni çalışması olan yabancılara, iş piyasasındaki durum ve çalışma hayatındaki gelişmeler dikkate alınmaksızın ve belirli bir işletme, meslek, mülki veya coğrafi alanla sınırlandırılmaksızın verilebilir (Uygulama Yönt. m.31).
 Yabancının en az sekiz yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olması koşulunun yerine getirildiği emniyet makamlarından alınacak belge ile kanıtlanır. Bu belge diğer belgelerle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na süresiz çalışma izni başvurusu sırasında iletilir (Uygulama Yönt. m. 32).
  Yabancının en az “sekiz yıl” kanuni kesintisiz ikamet etmiş olması koşulunun yerine getirilip getirilmediği değerlendirilirken, öğrenimde geçen süreler dikkate alınmaz. Ancak, yabancıyla beraber Türkiye’ye gelerek  ikamet eden, aynı zamanda öğrenim gören eş ve çocuklarının öğrenim süreleri ikametten sayılır (Uygulama Yönt. m.33).
  Yabancının toplam “altı yıllık” kanuni çalışmasının bulunması koşulunun yerine getirildiği hususu ilgili merciilerden alınacak belge ile kanıtlanır ve bu belge diğer belgelerle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na süresiz çalışma izni başvurusu sırasında iletilir (Uygulama Yönt.m.34). Süresiz çalışma izni verilen yabancıların ikamet izni süreleri, yabancıların ikamet ve seyahatlerine ilişkin mevzuata göre İçişleri Bakanlığınca belirlenir.
Süresiz çalışma izni kapsamında bir değişiklik olmadığı sürece, ikamet izin sürelerine bağlı olarak kullanılır. Emniyet makamlarınca, süresiz çalışma iznine istinaden verilen ikamet izin sürelerinin uzatılmaması halinde, Bakanlığa bilgi verilir (Uygulama Yönt. m.35).

 

whatsapp